Bakredskap

När du ska börja baka bör du ha ett bakrecept, som du till exempel finner på här på bakrecept.com, men du behöver även införskaffa en del bakredskap om du inte redan har det. Vilka bakredskap du behöver beror naturligtvis på vad du ska baka, men det finns ändå vissa bakredskap varje seriös hemmabagare alltid bör ha.

Bakplåtar och bakplåtspapper

Det finns nog inte ett svenskt hem som inte har en bakplåt eller två i ugnen. Det är exakt samma sorts plåtar som du använder när du lagar mat i ugnen, men vi ansåg att vi ändå borde nämna detta oerhört viktiga bakredskap. För en del bak behöver du också bakplåtspapper som du kan köpa i vilken livsmedelsaffär som helst. Bakplåtspappret gör att degen eller smeten inte fastnar på bakplåten.

Bakformar

Det finns många olika sorters bakformar, till exempel muffinsformar, sockerkakformar, knäckformar, bullformar, pajformar, tårformar, brödformar och småkakformar. Vilka bakformar du bör införskaffa beror såklart på vilka bakrecept du ska baka efter och vad du antar att du kommer att baka inom den närmsta framtiden. Det finns både engångformar och bakformar som du kan använda om och om igen. Vi på bakrecept.com rekommenderar att du som bakar mycket införskaffar bakformar som du kan använda igen.

Kavlar

När man talar om kavlar brukar man nästan alltid syfta på brödkavlar, men det finns massor av olika sorters kavlar som lämpar sig för olika typer av bak, även för kakbak med deg. En kavel är ett måste för varje hemmabagare.

Bunkar och handduk

När du bakar behöver du ha en rejäl bunke som du blandar degen i och där degen kan jäsa, men även när du ska baka kakor av en smet är en bunke ett måste.  Det kan också vara bara att ha flera mindre bunkar i olika storlekar om du ska göra mindre bak. Du bör även ha en handduk som du täcker över bunken med när degen ska jäsa.

Mått och våg

När du ska baka behöver du naturligtvis mått som kryddmått, teskedsmått, matskedsmått och decilitermått, men även ett större mått som rymmer minst en liter. Detta mått bör även ha markeringar för centiliter och deciliter. Det är också mycket möjligt att du behöver en köksvåg som kommer väl tillpass om ditt bakrecept nämner vikten på en viss ingrediens.

Det här är alltså basredskapen du behöver om du ska börja baka på allvar. När du sedan bestämmer dig för att baka efter ett visst bakrecept är det mycket möjligt att du måste komplettera med fler baktillbehör, till exempel med dekorationer, spritspåsar och jäskorgar.